ÄVENTYRARE

Redan de gamla grekerna kunde det här med äventyr och resor. Det är liksom svårt för oss nutidsmänniskor som leds runt i världen av diverse appar att mäta sig med en äkta äventyrare som Oddyseus.

Ordet äventyr leder lätt tankarna till strapatser och umbäranden i besvärlig terräng. Men måste ett äventyr verkligen ta lång tid och innebära resor till avlägsna platser? Orden upplevelse och äventyr blandas ibland samman, men för mig är orden kusiner. Ett äventyr är en upplevelse, fast med en krydda av utmaning fysiskt eller mentalt där jag inte är helt säker på om jag kommer klara av det eller var jag kommer att hamna.

Jag har varit med ett antal spännande och för mig storslagna och äventyrliga upplevelser i främmande och exotiska länder. Mitt kanske största äventyr var när jag 17 år gammal i slutet av 80-talet åkte iväg som utbytesstudent till en landsortsskola i Thailand. Det var ett långt hopp in i både en ny miljö och in i mig själv. Ett jätteäventyr, men utan några varken fysiska strapatser eller umbäranden.

För några år sedan cyklade min sambo Wej och jag mellan Göteborg där vi bor nu och Bangkok där vi bodde förr. Den resan var full av strapatser, möten, vacker natur och allehanda utmaningar. Det var en helt annan typ av äventyr än utbytesåret.

Alla dessa fantastiska och utmanande upplevelser i främmande miljöer till trots utspelar sig mina mesta äventyr hemmavid. Att försöka komma nära inpå en bäver en sen sommarkväll när älvorna dansar över Säveån är en typ av äventyr, att byta karriär och starta företag i en helt ny bransch är ett annat. Man måste inte kippa efter andan på väg uppför en grusväg till ett högt bergspass i Långtbortistan för att det ska få kallas äventyr.

Här är i alla fall listan över de senaste årens ”traditionella” äventyr.

2020 Bikepacking i norra Thailand
2019 Långfärdscykling i Oman och Förenade Arabemiraten
2019 Budapest – Berlin på racercykel
2018 Bikepacking i Tadjikistan
2018 Göteborg – Oslo på cykel
2017 Marocco på MTB
2014 Långfärdscykling genom Danmark
2015 Långfärdscykling i Armenien och Nagorno Karabach
2013 Göteborg – Bangkok på cykel
2012 Långfärdscykling i Pamir
2010 Långfärdscykling i Baltikum