Premiär i Vinterparken

Östersund marknadsför sig själv som Vinterstaden och just vintertid händer det en hel del. Badhusparken nere vid Storsjön byter namn till Vinterparken och blir till centrum för allehanda aktiviteter. Man kan hyra skridskor, grilla korv på någon av alla grillar, åka hundspann, gå på turskidor mm. Den skottade skridskobanan “Medvinden” börjar  i Vinterparken och följer Frösöns södra strand.

Gott om folk i Vinterparken
Gott om folk i Vinterparken

 

Grillning i Vinterparken
Grillning i Vinterparken

Vi har varit i vinterparken förr men ännu inte i år. Igår blåste det och var uselt väder men i morse vaknade vi till -3 grader och strålande solsken. Med ryggsäcken laddad med ägg- och baconmackor, termos och apelsiner tog vi på våra skridskor och åkte iväg.  Det vackra vädret hade lockat ut fler än oss och det var nästan trångt den första biten ut på isen. Tyvärr var det dålig kvalitet på isytan den första kilometern så det gällde att åka försiktigt för att inte fastna i hål eller sprickor.

Här börjar äventyret
Här börjar äventyret

Efter Vallsundsbron fick vi fri blick mot Oviksfjällen som badade i solsken. Isen blev betydligt jämnare efter vi passerat bron och nu kunde vi åka på riktigt. Som tur var hade vi vinden in rätt från sidan så det var varken mot- eller medvind.

Med Oviksfjällen i bakgrunden
Med Oviksfjällen i bakgrunden

Det var gott om skrinnare ute på isen. En och annan snöskoter passerade och strax bredvid den uppskottade skridskobanan löpte skidspår.

Medvinden
Medvinden

Det gick fort att åka 10 km och snart var vi framme vid banans västliga ände. Lägligt nog blev bästa platsen i solen på ett av vindskydden precis ledigt när vi kom så vi blev sittandes ett tag.

Fikapaus i solskenet
Fikapaus i solskenet

Mackor, kaffe, varma koppen och så en obligatorisk apelsin inmundigades medan vi vände näsorna mot solen.

Självklart fick Skidsmurfen hänga med och även han ville ha en bit apelsin.
Självklart fick Skidsmurfen hänga med och även han ville ha en bit apelsin.

Hemresan gick nästan ännu fortare och när vi kom närmade oss Vinterparken fick vi se ett gäng som höll på att åka skidor dragna av kites. Både Skidsmurfen och jag är sugna på att testa detta vid första bästa tillfälle.

Kite-skidåkare mellan Frösön och stan
Kite-skidåkare mellan Frösön och stan

Åter i Vinterparken slog vi oss ned i ett par solstolar och njöt av vädret och tittade på folkvimlet. Det finns sämre sätt att tillbringa en söndagseftermiddag på.

Skidsmurfen och jag njuter av solskenet
Skidsmurfen och jag njuter av solskenet

 

Kartbild över dagens tur
Kartbild över dagens tur – det blev 2 mil totalt

One thought on “Premiär i Vinterparken”

  1. Vad härligt! Det ser ut som folkfest på sina håll. Tänk att man kan ha det som semester, fast man är hemma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *